Lion Uefa Kupası vesilesiyle bu konuya değindi.Bende biraz daha ayrıntıya inerek bilgi vermek istedim.

Taraftar olarak her sene ülkemizden Avrupa Kupalarına daha fazla takım katılsın istiyoruz fakat Galatasaray'ın Uefa ve Süper Kupa başarılarından sonra hep düşük puan toplayarak aşağılara inmeye başladık.Önceki sezonlarda lig şampiyonumuzun direk,lig ikincimizin 3. ön eleme oynayarak katıldığını hatırlıyoruz.Şimdi ise lig şampiyonu 3. ön eleme,lig 2.si ise 2. ön eleme turu oynayarak başlıyor Şampiyonlar Ligine.Geçen sezon Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Liginde çeyrek finale çıkması durumumuzu toparladı.

Şimdi de puanlama sisteminin nasıl yapıldığına bakalım.Avrupa Kupalarında yapılan maçlardan(elemeler hariç) alınan her galibiyet sonucunda 2 puan,beraberlik sonucunda da 1 puan veriliyor.Daha sonra o ülke takımlarının aldığı puanlar toplanıp kaç takım Avrupa Kupasına katılmışsa ona bölünüyor.İnter-Toto bu sisteme dahil değil bu arada.Örneğin bu hafta alınan sonuçlara göre Gs ve Bjk'den gelen 4 puanı,Uefa ve Şl'ye toplam 4 takımımız katıldığı için 4'e bölersek 2+2/4=1 sonucunu alıyoruz ve ülke puanımıza 1 puan eklenmiş oluyor.

Puanlama sisteminde özel durumlar da var.Şampiyonlar Liginde gruplara kalma bonusu 3 puan,çeyrek final,yarı final ve finale kalma bonusu ise 1 puan olarak değerlendiriliyor.

Bu sıralamada ilk üç ülke Şl'ye 4 Uefa'ya 3,4-6 arası ülkeler Şl'ye 3,Uefa 3,7-9. sıradaki ülkeler Şl'ye 2 Uefa'ya 4,10-15. sıradaki ülkeler Şl'ye 2 Uefa'ya 3,16-53. sıradaki ülkeler ŞL'ye 1 Uefa'ya 3 takım gönderiyor.Biz şu an 11.yiz ve kupalardaki takım sayımızı artırmamız için önümüzdeki iki ülke Ukrayna ve Portekiz'i geçmemiz gerekiyor.Portekiz temsilcileri Maritimo,Guimares ve Setubal büyük olasılıkla elenecekler ve temsil edilen takım sayıları umarım 4'e düşecek.Ukrayna'nın durumu da iç açıcı değil onların açısından.Metalist'i Beşiktaş geçerse Şampiyonlar Liginde Shaktar ve Dinamo Kiev kalacak.Fenerbahçe'nin gruptan çıkamasa bile grup 3.lüğünü Kiev'e kaptırmaması gerekiyor.