9 Eylül'de oynayacağımız Bosna maçına odaklanmışken diğer gruplardaki son durumları da göz önüne getirelim bakalım.



1. gruptan başlayalım. İsimlere bakarsak İsveç ve Portekiz'in ilk iki sırayı alacağını Danimarka ve Macaristan'ın da alacağı puanlarla bu iki sırayı etkileyeceğini söyleyebilirdik fakat futbol kağıt üzerinde oynanmıyor işte. Portekiz'in Macaristan'la ard arda 2 maçı var. Bu maçlar Portekiz'in durumunu ortaya koyacak. Danimarka'nın İsveç'le evinde oynayacağı maç ise grubun kaderini belli edecektir. Danimarka İsveç'i yenmeyi başarabilirse grup ikinciliği için müthiş savaş olur.


Bu grupta da yakından tanıdığımız takımlar var. Özellikle Letonya'ya karşı acı hatıralarımız var. Letonya'nın yarışı bu noktaya kadar getirmesi büyük başarı fakat fikstürleri oldukça zor. Bu gruptan İsviçre-Yunanistan ilk iki sırayı alır. Letonya'nın evinde İsviçre ve deplasmanda Yunanistan'la oynayacağı maçlarda yapacağı süprizler durumu oldukça renklendirir tabi ki.


Slovakya'nın dün gece Çek Cumhuriyet'i ile 2-2 berabere kalması Çekleri hayatta tuttu adeta. Çek Cumhuriyeti kalan 3 maçını da evinde oynayacak ve şüphesiz bu onlar için büyük avantaj olacaktır. Polonya'nın işi oldukça zor. Önlerinde Çek Cumhuriyeti deplasmanı ve evlerinde oynayacakları Slovakya maçı var. Çeklerden 3'te 3 yapıp son anda atak yapmalarını bekliyorum.


Bu grupta süpriz yok aslında. Finlandiya'nın Almanya deplasmanında oynayacağı maçta puan kaybetmesi oldukça yüksek ihtimal. Grup 2. liği için de puan kaybetme lüksleri yok. Rusya-Almanya maçı gruptaki sıralamayı belirler.


Euro 2008 elemelerinde Hırvatların elediği İngiltere bu kez sağlam geliyor. 7'de 7 yaparak ezici bir üstünlük kurdular gruplarında. Bu performanslarıyla liderliği bırakacaklarını düşünmüyorum açıkcası. Hırvatistan'ın grup 2. liği kritik durumda. 1 maç fazlaları var ve Ukrayna, Belarus ve Andorra gibi nispeten zayıf takımlarla oynayacak. İngiltere Hırvatistan ile evinde ve Ukrayna deplasmanında oynayacağı maçlarla grup 2. sini belirleyecektir.


Bu grubun hayal kırıklığı yaratan takımı Romanya kuşkusuz. Litvanya ve Avusturya'ya karşı aldıkları yenilgiler onları yarıştan kopardı. Dün gece Fransa deplasmanından aldıkları 1 puan en çok Sırpları sevindirdi. Sırbistan play off'la uğraşmak istemiyorsa Fransa'ya evinde kaybetmemeli.


6. grupta olduğu gibi bu grupta da İtalya ikinci sırayı belirleyecek takım olacak. 1 maç fazlasıyla ve 5 puan farkla ikinci durumda bulunan İrlanda evinde Karadağ'ı mağlup ederse play off biletini kazanacaktır. Bulgaristan'ın play off biletini kazanması için puan kaybetmemesi gerekiyor. İtalya deplasmanından 3 puanla dönmeleri çok zor görünüyor.


Hollanda 7'de 7 yapan iki takımdan biri. Üstelik rakipleri birbirlerine puan kaybedince 11 puanlık farkla liderliği ve Dünya Kupası'na katılmayı garantilemiş oldular. Grup liderliği kesinleşse de ikincilik için kapışma sürüyor. İskoçya 9 Eylül'de Hollanda'ya karşı kader maçına çıkacak. Eğer Hollanda'dan puan koparabilirlerse play off'u garantileyecekler fakat puan kaybedetmeleri halinde Norveç-Makedonya maçının sonucunu bekleyecekler. Norveç'in İskoçya'ya karşı ikili averajda üstünlüğü bulunuyor. Makedonya'nın ise böyle bir şansı yok. Norveç ve İskoçya için oldukça stresli bir gece olacak. İskoçya'nın play off'ları da geçip Dünya Kupası'na gitmelerini istiyorum. Turnuvaya oldukça renk katacaklardır.

Bhut Jolokia