Championship Manager 03/04 sürümünden sonra ayrılan Eidos ve Sports Interactive bildiğiniz gibi ayrı ayrı menajerlik oyunları sürdüler piyasaya. Sports Interactive'nin işi daha zordu. İsim hakkı Eidos'da kaldığı için nispeten geride başlayacaklardı yarışa fakat SI çok kritik bir hamle yaptı, oyununun database bölümünü aldı. Zaten Cm 5'i aldığınızda oyunun ne kadar rezalet olduğunu görmüşsünüzdür. Skin, data yanlışları, vs...

Fakat Eidos bu sonbahar farklı birşeyler yapmaya kararlı anlaşılan. Cm 2010'un genel özelliklerinin açıklanmasıyla büyük şaşkınlığa uğradığımı söyleyebilirim. Oyunun tıpkı Crysis gibi 'tamamen' Türkçe versiyonu da olacak. Diğer büyük yenilik aylık data güncellemesi. Örneğin Aralık ayında Zlatan Ibrahimovic sakatlanarak sezonu kapattı(Allah muhafaza tabii). Böyle önemli gelişmeler oyunda o ayki güncellemede yer alacak. Bu özellik CM Season Live adı altında olacak. Bu güncellemeden yararlanmak için belli bir ücret ödemek gerekmez umarım. Turksportal'da bu konuyla ilgili bilgi şu şekilde:

''CM Season Live, oyun severlere aylık veritabanı güncellemeleri imkanı tanıyor. Oyuncular güncel verileri bilgisayarlarına bu özellik sayesinde indirebilecekler. 2009/10 sezonuna ait günümüz futbolunun taşıdığı yenilikler bu özellikler sayesinde oyununuzu güncel tutacak. Avrupa'da ki futbol dünyasında başı çeken 10 ülkeye ait tüm maç skorları, organizasyon dereceleri, sıralamalar, oyuncu transferleri, oyuncu istatistikleri, kartlar, önemli sakatlıklar vb. bilgiler, bu 10 ülkede ki 49 başlıca lig ve organizasyonların güncellemelerini sezon boyunca aylık periyodlarda direk indirme imkanını sağlayacak.

CM Season Live, 15 Ekim tarihinde başlayacak ve 6 ay boyunca aylık periyodlarda kullanılabilecek.

Oyuna başladıktan sonra kulüp değiştirmek istediğinizde ister sezon başına dönüp baştan başlayabilecek, istersenizde CM Live Season güncelleme tarihinden itibaren oyuna başlayabileceksiniz. Bu sayede sezon sonuna doğru günümüz futbolunda küme düşme hattında ki bir kulübün başına geçip küme düşmesini engellemeyi sağlayabileceğiniz gibi gerçek hayatta ki şampiyonluk mücadelesini bilgisayarınız başında yaşayabileceksiniz.''

CM 2010'un tutması için database sorununu ortadan kaldırması gerekiyor. Daha önceki sürümlerde Galatasaray'da Cesar Prates'in hala kadroda olduğunu hatırlıyorum mesela. Başka bir konu ise oyunun skini elbette. Kullanışlı ve şık bir model bulamazlarsa yine hüsrana uğrayabilir Eidos.

Geçelim Fm 2010'a. SI'de boş durmuyor tabiki. Duyurulara baktığımızda oyunun kullanılabilirliği artırma ve skin üzerinde çalışmalar yaptıklarını görüyoruz. Açıkcası bu Türkçe hamlesini SI'den beklerdim fakat bu sürümde de bu özelliği göremeyeceğiz anlaşılan. Orjinal satış rakamları belli seviyelerde kalınca adamlar Türkçe sürüm hazırlamıyor tabii.

Fm 2010'da gelecek diğer yeniliklere bakarsak, yeni ligler kurma ve mevcut liglere alt ligler ekleme daha kolay hale getirilmiş. Fm 2009'da gelen 3D özelliği bu sürümde daha da geliştirilecek. Stad, taraftarlar, ışıklandırma gibi özellikler olacak yeni 3D maç ekranında. Ben oyunumda 3D özelliğini hiç kullanmadım. Bu oyunu CM 4'ten beri 2D oynadığım için alışamadım da zaten. 2D kesinikle kaldırılmamalı çünkü bir çok oyuncu 3D maç ekranının menajerlik oyunlarının formatına uymadığını düşünüyor. Oyunda ayrıca taktik değiştirme olayı daha da hızlandırılmış verilen bilgilere göre.

CM 2010 Eylül ayında, Fm 2010 ise 30 Ekim'de satışa sunulacak. Ne olursa olsun FM yine favori bu savaşta. Fakat Eidos oyunda devrim yaparsa CM'ye dönüş zor olmaz. Bekleyip göreceğiz.

*Eidos, CM 2010'un demosunu yayınlamış. İndirip oyunu inceleyeceğim. Görüşlerimi yine burada yazarım.
*Football Manager 2010'un ekran görüntülerine ise buradan ulaşabilirsiniz.


Bhut Jolokia